Om EFT

EFT, Emotional Freedom Techniques, är en ny och revolutionerande metod för stressreducering och traumabearbetning. Det är skonsamt, effektivt och utan biverkningar. EFT börjar få allt större uppmärksamhet runt om i världen, både som självhjälp och som terapeutiskt verktyg.

Samtal och fingertoppar

EFT kan liknas vid en slags psykologisk akupunktur – utan nålar – i kombination med samtal och mental fokusering. Resultaten blir både djupgående och bestående.

Självhjälpsmetod

Det är enkelt att lära sig grunderna i EFT och på så sätt ta hand om stress och vardagsproblem när de dyker upp, eller förbereda sig för sådant man går och gruvar sig för. Ofta behöver man dock en erfaren EFT-terapeut för att komma igång eller bearbeta en djupare problematik.

Med EFT kommer man in på det väsentliga med en gångAnette Fagerlund, miljöinspektör

Bryter kopplingen till stressreaktionen

Att intellektuellt förstå varför man reagerar på ett visst sätt hjälper inte alltid för att förändra ett beteende. När den känslomässiga triggern är tillräckligt stark behövs det mer. EFT tar med kroppen direkt i förändringsprocessen, vilket ligger i samklang med den nyaste neuropsykologiska forskningen.

EFT hjälper rent neurologiskt till att bryta kopplingen mellan stimulus och stressreaktion. När man med fingertopparna stimulerar vissa akupunkter i ansiktet och på överkroppen skickas lugnande signaler till amygdala, hjärnans ”stresscentrum”,  och den uppkomna stressreaktionen kommer av sig.

Med hjälp av EFT behandlar vi symptomen – men framför allt de underliggande orsakerna. Tanke, kropp och känsla hör ihop!

Var ute och körde bil idag, första gången sedan olyckan – har inte vågat köra bil efter det. Körde på bron där det hände. Nu skrattar jag bara åt hur jag kunde tycka det var så läskigt, och att bron var så smal… Jag körde t o m på en ännu smalare bro, och det var inte heller några problem. Kändes fantastiskt!Sara Svedin, rekryterare

Friskare med EFT

Med tanke på att ca 85% av alla sjukdomar kan anses vara stressrelaterade, är det en god investering i hälsa att hålla stressnivån på en så låg nivå som möjligt. EFT är ett bra komplement till vanlig samtalsterapi eller behandling hos läkare. EFT i sig botar inte sjukdomar, men undanröjer ofta den psykiska orsaken till ohälsa och stärker kroppens självläkande förmåga.

Vad skiljer EFT från traditionell psykoterapi?

Den stora skillnaden är att man inte behöver prata om sitt problem från A till Ö eller analysera det på ett intellektuellt plan för att förstå. Man ältar inte heller det som varit – däremot kan man ibland göra en utflykt till det förflutna om det behövs. Genom att känslor och kroppsförnimmelser accepteras i nuet och känsloknutar löses upp, växer förståelse och nya insikter fram av sig självt. Resultatet är både terapeutiskt och läkande.

Jag känner mig lika lätt och ren som efter en terapisession. Jag har jobbat med det här [traumatiska minnet] i samtalsterapi förut. Skillnaden var att då kändes det jättehemskt varenda gång. Nu tog vi hand om minsta lilla rädsla när den dök upp. Det var annorlunda, bra på något sätt.Christin Karvia, beteendevetare

Koppling till mindfulness

EFT genomsyras av samma generöst accepterande grundsyn som mindfulness och Zen Coaching. Som en röd tråd genom EFT går tanken ”Fast jag har det här problemet är jag ok ändå, och jag accepterar mig själv precis som jag är”. Kort sagt: jag HAR ett problem men jag ÄR inte ett problem. EFT hjälper oss hitta tillbaka till vår friska och oskadade kärna, till vårt autentiska jag. Man skulle kunna säga att EFT är ”en handfast variant av mindfulness”.

Jag tycker om EFT eftersom man inte hela tiden måste tänka positivt, utan det är okej om man t ex är arg eller ledsen. Det är dessutom jätteskönt när man pickar i ansiktet.Elin S, gymnasieelev

Mångfacetterat och flexibelt

EFT är en teknik som gärna kombineras med andra terapeutiska metoder. Själv låter jag mig inspireras av både KBT och symboldrama, av mindfulness, meditation och skapande bild i mitt sätt att arbeta.

Jag har tidigare gått hos psykologer och i annan samtalsterapi, men aldrig uppnått det jag idag gjort med EFT. Helt underbart.

Saritha Nath

Marknads- och kommunikationsstrateg

Kalendarium

Sömnproblem?

Bjud in sömnen med en enkel och kärleksfull kvällsritual som sätter stopp för snurrande tankar och låter kropp och sinne komma till ro.

Ordet är ditt

För dig som tycker det är pirrigt att tala inför andra och vill göra något åt det. Lyssna på mitt föredrag om scenskräck, och boka in ett samtal där vi utforskar vad som håller dig tillbaka från att kommunicera avspänt med dina åhörare.

Gratis morgonmeditation