Den nyfikna läkaren – samtal med dr Monica Zetterlund

Monica beskuren

Monica Zetterlund är läkaren (med inriktning psykiatri), som låter nyfikenheten och glädjen att hjälpa sina medmänniskor vara ledstjärnan i jobbet. Det inspirerar henne att använda metoder som i läkarkretsar ibland anses kontroversiella – bland annat EFT.

Hur tänker Monica kring detta, och hur förklarar hon för sin patienter vad EFT är?

 

Några av förkortningarna i programmet:

EFT, Emotional Freedom Techniques, (knackning/tapping)

TFT, Thought Field Therapy, Tankefältsterapi (föregångare till EFT)

EMDR, Eye Movement Desentisitation and Reprocessing (ögonrörelseterapi, har mycket gemensamt med EFT)

Havening Techniques, sensorisk exponeringsterapi verksam vid trauma

 

 

Och alla skrattade på rätt ställe

katten

En berättelse om Ullis, och hur hennes talrädsla löstes upp med hjälp av EFT. Självklart heter Ullis något annat, och vissa detaljer har ändrats av integritetsskäl. Men så här såg katten ut, och så här jobbade vi… 

Hon sa: ”Jag vet att jag är född till talare. Bara stå där framme, helt självklart, avspänt, och bara prata. Låta orden flöda, ha bra kontakt med åhörarna. Jag vet att jag kan. Innerst inne kan jag.”

Hon tittade på mig med blå ögon. Log ett avväpnande leende, (mer…)

Om självmedkänsla – intervju med Anette Eriksson

Anette2

Anette Eriksson är vägledaren som hjälper sina klienter att bli ”sin egen bästa vän”. Hon är också mindfulnessinstruktör och leder grupper i Mindful Eating.

I det här samtalet funderar Anette och Iréne över begreppet självmedkänsla. Vad är det och varför är det så viktigt för oss? Och vad är det för skillnad mellan att vara snäll mot sig själv och snäll med sig själv?

På Anettes hemsida www.aneri.se kan du ladda ner hennes Mini-SPA för själen, en kort meditation som tränar upp din förmåga att ge vänlighet, närvaro och omtanke till dig själv.

I Irénes Sömnverkstad är självmedkänsla ett viktigt verktyg. Ta en snabbtitt på webbkursen som lanseras inom kort.

Happy listening! Och skriv gärna en kommentar nedan. I vilka situationer behandlar DU dig själv med värme och medkänsla? Och på vilket sätt?

 

 

 

På sjukhuset

2013-03-20 08.27.41

2012 diagnosticerades jag med bröstcancer. Här kommer ett utdrag ur min bok Trots att jag har cancer – om att må så bra som möjligt i ett utsatt läge med hjälp av EFT och mindfulness, där jag berättar om hur jag samma dag som jag skulle opereras fick tillfälle att göra livet lite lättare för min sänggranne som nyss fått oroande besked.  (mer…)

Hitta hem

Foto 2017-03-03 19 28 13

Det har väl inte undgått någon att jag flyttat. Efter 40 år i Umeå har jag flyttat ner till Stockholm. Flyttat hem igen.

Det har varit goda år däruppe i norr. Jag har trivts. Familj, vänner, jobb. Inget att klaga på, fast jag gjort det ändå, precis på det där sättet man klagar när något ligger och skaver i själen. (mer…)

Glöggkalas med EFT – eller hur knackningarna räddade mig från ryggskott

ljus3

I advent brukar jag ha mitt traditionella glöggkalas. År 2008 blev det en tillställning som sent kommer att glömmas.

Vi satt där i vardagsrummet, 15 personer, i lugnt och trivsamt samspråk. Vi hade just avancerat från glögg med rosmarinrostade nötter till kaffe och kakor när plötsligt en av gästerna utbrast: Tyst, känner ni inte lukten? (mer…)

12 verksamma ingredienser i EFT – del 3

 vattendroppe

I den tredje och avslutande delen av 12 verksamma ingredienser i EFT tar vi upp ytterligare några faktorer som bidrar till EFTs effektivitet: pendling, ord och acceptans. Här kan du läsa del 1 som ger en förklaring till vad som händer i kropp och psyke när man knackar, och här del 2 som fokuserar på kommunikation och känslor.

(mer…)

12 verksamma ingredienser i EFT – del 2

vattendroppe

I del 1 av 12 verksamma ingredienser i EFT tittade vi närmare på vad som händer i kropp och knopp när man knackar. Här fortsätter vi på samma tema men fokuserar mer på känslor, kommunikation och trygghet, på vad som händer när man knackar tillsammans med en coach/terapeut. De här ingredienserna är i och för sig inte unika för EFT, men i kombination med knackningarna skapar de ett suveränt verktyg för genomgripande och bestående förändring. Läs del 1 här.

 

6. Interoception – att medvetet känna det man känner

På samma sätt som man kan ha ett läkande samtal med en annan människa, kan man ha ett läkande samtal med sin kropp och sina känslor.

(mer…)

12 verksamma ingredienser i EFT – del 1

vattendroppe

Man kan verkligen undra. Hur kan något så egendomligt som att banka på vissa punkter på överkroppen samtidigt som man pratar leda till så genomgripande förändringar? Traumatiska minnen bleknar bort, spända muskler slappnar av, socker- och tobakssug minskar, rädslor försvinner, självkänslan växer, man kan plötsligt göra det man aldrig trodde var möjligt…

Förut, när folk frågade mig om hur EFT fungerade, brukade jag svara: ”Det är ingen som riktigt vet. Men å andra sidan: hur många av oss vet egentligen hur elektricitet fungerar? Men hindrar det oss att trycka på strömbrytaren och tända lampan när vi behöver ljus?”

Det är fortfarande en bra metafor, men sedan dess har forskningen om knackandet tagit några steg framåt. I del 1 av 12 verksamma ingredienser i EFT ska jag ge några möjliga neurobiologiska förklaringar till vad som händer när vi knackar, och i del 2 och 3npå några andra, minst lika viktiga, ingredienser i en fullödig EFT-process. (mer…)

%d bloggare gillar detta: