För vem och till vad?

EFT fungerar på allt som har en känslomässig grund. Det kan handla om jobbiga tankar och minnen, låsta beteendemönster, obehagliga känslor, smärta eller stress.

För dig som

 • Inser att kropp, känslor och tankar är en organisk helhet
 • Har provat ”allt” men inte tycker du fått den hjälp du behöver
 • Vill ha något som verkligen fungerar
 • Vill skapa en god relation till dig själv och dina medmänniskor
 • Verkligen vill leva, inte bara överleva

Användningsområden

EFT används med framgång vid:

 • Lindring av akuta stressymptom, samt långsiktiga beteendeförändringar som minskar stress
 • Lära sig hantera känslor som ilska, sorg, oro, rädsla, ångest
 • Fobier (flygrädsla, spindefobi, nål- eller tandläkarskräck…)
 • Sömnproblem, oro, irritabilitet, depression
 • Andningsbesvär, astma, högt blodtryck
 • Värk i t ex axlar, nacke, rygg. Huvudvärk och migrän
 • Prestationsrelaterade aktiviteter (t ex prov/tentor, rädsla att tala inför andra, uppkörning för körkort…)
 • Dåligt självförtroende, social fobi
 • Levnadsvaneförändringar, personlig utveckling, bättre självbild, bättre relationer
 • Viktminskning, rök/snusavvänjning, sötsaksberoende
 • Följderna av plågsamma händelser samt posttraumatisk stress

De områden där jag kan hjälpa dig bäst är vid stress, traumatiska minnen, sömnproblem, flygrädsla och talängslan

Jag vet att jag nu har verktyget att lugna ner mig om paniknervositeteten skulle slå till, bara det är en trygghet.Els-Marie Landin, musiker

Vad händer när man knackar?

Då vissa ”lugn-och-ro-punkter” på kroppens framsida stimuleras via lätta knackningar, samtidigt som man riktar sin uppmärksamhet mot det som upplevs som obehagligt eller problematisk, skickas signaler via nervsystemet till amygdala (små körtlar i hjärnan, ett slags ”stresscentrum” ) som lugnar ner den uppkomna alarmreaktionen.

Hjärnan får nu en möjlighet att se problemet ur en mer balanserad synvinkel, vilket i sin tur leder till lindring av kroppsliga symptom samt djupgående kognitiva förändringar. Man både känner och tänker annorlunda efter EFT!

Så här kan man också beskriva det

Min lilla ryska docka får illustrera EFT-processen ur ett vidare perspektiv.

Högre halt må-gott-hormoner

Nivåerna av stresshormonet kortisol minskar i kroppen, i snitt så mycket som 24 %, medan däremot halterna av de hormon som ökar lugn och välmående (bl a oxytocin och serotonin) ökar. Hjärnvågsmönstret förskjuts mot lugnare och långsammare frekvenser.

Även generna påverkas (epigentik). 72 olika gener förändrar sitt uttryck efter bara en timmes EFT.

Efter ett pass EFT känner man sig ofta väldigt lugn och avspänd – för att senare fyllas med ny energi.

Jag blev mindre stressad, det gjorde mindre ont i magen. Men framför allt blev jag så samlad att jag på kvällen orkade ta en riktigt konstruktiv diskussion med min partner. Jag höll mig samlad och stabil, och det kändes riktigt bra.  Linda, egen företagare

Jag testade att göra EFT idag innan jag skulle prata engelska med min lärare. Och det hjälpte verkligen, den negativa känslan jag hade försvann och jag klarade min muntliga del i engelska B. Så efter idag tror jag på att EFT verkligen fungerar. Jag kommer troligtvis att fortsätta att göra det varje gång jag känner mig negativ eller när jag tror att jag inte klarar av någonting!

Alexandra

gymnasieelev i stresshantering

Kalendarium

Sömnproblem?

Bjud in sömnen med en enkel och kärleksfull kvällsritual som sätter stopp för snurrande tankar och låter kropp och sinne komma till ro.

Ordet är ditt

För dig som tycker det är pirrigt att tala inför andra och vill göra något åt det. Lyssna på mitt föredrag om scenskräck, och boka in ett samtal där vi utforskar vad som håller dig tillbaka från att kommunicera avspänt med dina åhörare.

Gratis morgonmeditation