Våga tala!

Att tala inför grupp är något som stressar många. Känns det här bekant?

  • Du känner pressen från allas blickar och blir torr i munnen.
  • Får hjärtklappning och kroppen börjar darra. Rösten låter konstig.
  • Du rodnar och är fullt medveten om att alla lägger märke till det.
  • Det du så noga förberett går inte fram för du glömmer det mesta eller stirrar ner i dina anteckningar och mumlar.
  • Du känner dig utsatt och väldigt ensam.

Traditionella Våga tala-kurser eller utbildningar i retorik och presentationsteknik kan ge dig praktiska tips och tricks för att bli en bättre talare, men man missar det allra viktigaste: själva rädslan.

Rampfeber – kroppens reaktion

Antingen man kallar det talängslan, rampfeber eller scenskräck är det en fobiliknande reaktion i kroppen. Nervsystemet reagerar blixtsnabbt och utanför viljans kontroll. Det blir inte bättre av käcka tillrop som ”Slappna av!”, ”Tänk positivt!” eller ”Tro på dig själv!”. Det går inte att tänka bort talängslan. Rampfeber försvinner heller inte automatiskt med mer träning.

Mina negativa tankar tar ofta för stor del av mig. Genom EFT och verktygen jag fick av Iréne kunde jag klara av opponeringen som annars skulle ha varit omöjlig att genomföra. Emma, student

Vad är det som är så hemskt?

Orsaken till talängslan kan vara komplex och ligga djupt. Kanske har den triggats av något som hände i skolan. Kanske hänger den ihop med att man inte känt sig sedd och hörd som barn. Vad än orsaken kan vara är det inte ditt fel, men det har gett självkänslan en knäck och kanske hindrat dig både i yrkeslivet och privat.

Ladda ner miniföreläsningen

Talängslan, talrädsla, social fobi, rampfeber eller scenskräck? (O)kärt barn har många namn. Oberoende av vad man kallar det är det lika plågsamt och stressande.

Klicka på bilden och ladda ner miniföreläsningen (30 min) som förklarar mer och ger idéer på lösningar.

Irénes erfarenheter

Jag vet hur det känns. Som ung led jag av stark blyghet och förlamande talrädsla. I skolan räckte jag aldrig upp handen om det krävdes ett svar på mer än fem ord. Jag tyckte rent allmänt av det var jobbigt att prata med folk. Jag hade svårt att stå upp för mina åsikter. Nu känns det helt obegripligt att det var så. Eftersom jag numera både föreläser, berättar och undervisar med inlevelse och glädje vet jag att det är möjligt att släppa rädslan. Jag har varit på både radio och TV och känt mig förvånansvärt lugn. 

Visst vore det härligt att…

  • Släppa oron för att andra ska döma och bedöma dig?
  • Hålla ett föredrag eller presentation och komma ihåg vad du vill säga?
  • Kunna kommunicera avspänt med dina åhörare, utan att bekymra dig om vad din kropp kan tänkas hitta på?
  • Tycka det är lika enkelt och självklart att tala inför en grupp som det är att prata med dina bästa vänner?

Jag testade att göra EFT idag innan jag skulle prata engelska med min lärare. Och det hjälpte verkligen, den negativa känslan jag hade försvann och jag klarade min muntliga del i engelska B. Så efter idag tror jag på att EFT verkligen fungerar. Jag kommer troligtvis att fortsätta att göra det varje gång jag känner mig negativ eller när jag tror att jag inte klarar av någonting! Alexandra, elev i stresshantering

Moderna, effektiva metoder

Talängslan går att komma till rätta med lättare än du tror. Hos EFT Scandinavia får du verktygen att släppa rädslan för gott. Tack vare EFT och Matrix Reimprinting är det möjligt, på ett enklare och snabbare sätt än vid vanliga Våga tala-kurser. Vi använder oss också av mental träning och målbilder i kombination med avslappning.

Tryggt och mångfacetterat

Mina erfarenheter av talängslan, i kombination med mina år som lärare och körsångare, gör att jag kan hjälpa dig i din process på ett tryggt och mångfacetterat sätt. Vi jobbar tillsammans, men det är du själv som bestämmer takten och innehållet i våra sessioner. Du kan även få hjälp med röst, kroppsspråk och presentationsteknik.

Jag tycker att du har fått mej att inse att jag hörs och att jag har en stark röst om jag vill. Jag känner också att du är en kännande och lyhörd person, vilket har gjort att jag har vågat känna. Nya möjligheter har öppnat sej för mej genom den bekräftelse jag har fått. Jag vet att jag kommer att fortsätta att jobba med EFT eftersom det ger mej styrka.Marianne, egen företagare

Kommunicera självklart och avspänt

Det handlar inte om att bli retorikproffs utan om att komma förbi de blockeringar och rädslor som hindrar dig att förmedla det du vill förmedla, självklart och avspänt. Att nå ut med ditt budskap. Att vara sann och autentisk i ditt möte med andra. Att till och med tycka om att stå upp för dig själv, att både synas och höras! Antingen det handlar om tacktal på en fest, att säga något på föräldramötet, att presentera ditt företag eller ringa säljsamtal, att föreläsa, att vara på TV eller radio…

Boka din kostnadsfria Ordet är ditt-session

Varje vecka erbjuder jag ett begränsat antal Ordet är ditt-sessioner, där du får tillfälle att utforska vad det är som håller dig tillbaka från att kommunicera avspänt och självklart med dina åhörare, och vad du kan göra åt det. Läs mer >> 

Intervjupersonerna känner stolthet över sig själva på ett sätt som de inte upplevt tidigare.[…] Metoden är bra för att den så snabbt ger resultat. Självkänslan har stigit för flera av respondenterna. […] Efter behandlingen genom EFT framträder respondenterna som tryggare och säkrare på sig själva.

Åsa Olofsson

Umeå Universitet, ur uppsats om EFTs effekt vid talängslan, 2011

Kalendarium

Sömnproblem?

Bjud in sömnen med en enkel och kärleksfull kvällsritual som sätter stopp för snurrande tankar och låter kropp och sinne komma till ro.

Ordet är ditt

För dig som tycker det är pirrigt att tala inför andra och vill göra något åt det. Lyssna på mitt föredrag om scenskräck, och boka in ett samtal där vi utforskar vad som håller dig tillbaka från att kommunicera avspänt med dina åhörare.

Gratis morgonmeditation