Jag är kär

chagall copy

Jag är kär. Passionerat kär.

Har varit det i snart 10 år nu. Den första, sanslösa förälskelsen har hunnit gå över till en trofast relation som hela tiden djupnar och vidgas. Liksom i de flesta relationer har det funnits stunder då jag tvivlat. Är det här verkligen rätt för mig? Kanske finns det något bättre? Något annorlunda? Men efter tillfälliga pauser har jag alltid återvänt, och kunnat konstatera att ja, det här är vad jag vill. Det är här jag hör hemma. Här mår jag gott.

Första mötet

Jag pratar naturligtvis om min relation till EFT, den variant av energipsykologi som tilltalar mig mest. Mitt första möte med knackmetoden var dock allt annat än lovande. Att sitta där och banka sig i ansiktet samtidigt som man upprepade ”problemet”, ”problemet”, ”problemet”! Så fruktansvärt löjligt! Folk är då verkligen lättlurade! Mitt andra möte var något bättre. Då handlade det om fobier och jag som inte gillade spindlar på den tiden satt i tio minuter och höll på ”the sore spot” medan spindeln växte sig allt större för min inre syn…

Men när jag några dagar senare såg en spindel tycktes den mig liten och inte alls lika äcklig som vanligt. (Numera har jag förstått att det här är en naturlig funktion i hjärnan, att storleksrelatera känslomässig betydelse. Tänk bara på småbarns teckningar av familjen. Det här är också huvudingrediensen i Quantum Release, en teknik jag ofta använder mig av i klientarbetet tillsammans med andra tekniker som också breddar och fördjupar EFT.)

Snälla, goda ögon

Mitt tredje och avgörande möte med EFT skedde när jag verkligen behövde hjälp. Terapeuten hade nyss laddat ner Gary Craigs manual och var inte särskilt insatt i alla energipsykologins finesser. Däremot hade hon snälla, goda ögon och ett inre lugn som fick mig att helt och hållet lita på henne. Efter varje knackrunda tog hon en paus på några minuter. Jag låg där på britsen (!) och kände hur krisen luckrades upp, hur jag varsamt kom tillbaka till kroppen, till här och nu.

Det är svårt att säga vad som egentligen hände, men förändringen var både kraftfull och subtil. Mitt livsbagage kändes plötsligt inte lika tungt längre. När jag insett det insåg jag också att EFT skulle bli min trogna följeslagare i livet. Riktigt hur visste jag ännu inte. Det fick tiden utvisa.

Fördjupad kontakt

Nu har jag utbildat mig och fortbildat mig i EFT. Jag har farit på konferenser och workshops för att lära mig ännu mer. Jag har själv lett EFT-kurser och utbildningar. Jag har jobbat med många hundratals klienter och sett att knackningarna hjälper även dem. Självklart – varför skulle det inte göra det?!

När jag 2012 drabbades av bröstcancer fick jag också tillfälle att använda EFT i skarpt läge, vilket resulterade i boken Trots att jag har cancer – om att må så bra som möjligt i ett utsatt läge med hjälp av EFT och mindfulness.

Genom EFT har jag fördjupat kontakten med mig själv – och i och med det även med andra.

Mångfacetterat – och helt personligt

Nu är tiden mogen för en blogg. EFT helt personligt vill jag kalla den. Den kommer att innehålla personliga berättelser och poetiska fallbeskrivningar. Lite funderingar kring själva metoden. Lite forskning. Lite nyheter. Det blir text, ljud och video. Det blir inslag från andra som provat EFT och/eller använder det i sitt dagliga liv. Från de som jobbar professionellt med energipsykologi i en eller annan form. Själv kombinerar jag glatt knackningarna med mindfulness, med bildterapi, dans och många andra läkande modaliteter – så varför skulle inte andra knackvarianter platsa här? Oberoende av vad vi kallar vår variant av energipsykologi bidrar vi alla till en bättre värld.

Vad skulle DU vilja läsa om och lyssna till? Vad skulle DU vilja bidra med? Svara i kommentarfältet nedan (självklart kommer din mailadress inte att synas för andra) eller maila mig direkt på irene@eftscandinavia.se

Vi hörs om två-tre veckor. Vill du vara säker på att få alla blogginlägg kan du prenumerera här till höger.

Iréne