Glöggkalas med EFT – eller hur knackningarna räddade mig från ryggskott

ljus3

I advent brukar jag ha mitt traditionella glöggkalas. År 2008 blev det en tillställning som sent kommer att glömmas.

Vi satt där i vardagsrummet, 15 personer, i lugnt och trivsamt samspråk. Vi hade just avancerat från glögg med rosmarinrostade nötter till kaffe och kakor när plötsligt en av gästerna utbrast: Tyst, känner ni inte lukten?

En doft av rök och bränd plast

Vi började alla sniffa och springa runt i lägenheten för att lokalisera doften av rök och bränd plast. Konstigt. Var kunde den komma ifrån? Till sist ryckte någon upp dörren till toaletten, som stod i ljusan låga!

Jag hade ställt ett värmeljus på handfatet för att göra det lite mysigt. Nu brann det i plast och golv och svart rök bolmade. På med filtar och vatten, någon sprang efter brandsläckaren som dock inte behövdes. Ett tajt lagarbete. Snart var läget under kontroll. Brandkåren kom och kollade att det inte brann i väggen. Snart satt vi runt soffan igen, alla ganska chockade. Vilken dramatik!

Lugn och fokuserad

Märkligt nog kände jag mig inte ett dugg rädd under de evighetslånga tio minuter det hela pågick. Jag var hela tiden lugn och fokuserad och hade en enorm tilltro till att vi skulle få elden under kontroll – så där som man ofta kan reagera i akuta situationer.

Men när det lugnat ner sig lite märkte jag att jag fått så fruktansvärt ont i ryggen, jag kunde knappt gå. När jag böjde mig ner för att plocka fram en trasa ut städskåpet kom jag inte upp igen. En isande smärta höll mig dubbelvikt.

Kroppen hade registrerat faran

Fastän mitt medvetande inte hunnit registrera fara hade kroppen gjort det. Den hade gått in i alarmläge och spänt mag- och ryggmuskler till max, och det gjorde ONT!!! Jag insåg också snabbt att om jag inte gjorde något skulle jag få dras med ryggskott ett bra tag framöver.

Så jag satte mig ner vid köksbordet och började göra EFT. Masserade sidan av handen medan jag för mig själv upprepade fraser av typen: ”Fast jag inte kände mig rädd då det hände registrerade kroppen faran, och jag är i säkerhet nu”. ”Fast mina ryggmuskler spände sig av ren och skär rädsla är faran över nu och jag kan släppa taget”.

Det knäppte till och blev alldeles varmt

Jag fortsatte att knacka på ”lugn-och-ro-punkterna” i ansiktet och på kroppens framsida medan jag fokuserade på smärtan i ryggen. Efter ungefär 5 minuters knackande blev det plötsligt alldeles hett i ryggen och det liksom knäppte till. Musklerna slappnade av. Smärtan var totalt försvunnen! Och jag har inte haft några besvär av det senare heller.

Kan fortfarande tycka det var lite magi över den där stunden i köket. Att bara med fingertopparna kunna få krampen i ryggen att släppa – och på så sätt undvika flera dagars intensiv smärta. Vid andra tillfällen då jag halkat eller snubblat har jag provat att göra EFT direkt efteråt, och varje gång samma resultat. Inga blåmärken, ingen värk.

 

Vad har du för erfarenhet av att använda EFT på akuta händelser i vardagen? Berätta gärna i kommentarsfältet.