Daglig stresscheck med EFT

 

Untitled design (27)

Långvarig stress är inte bra för oss. Högt blodtryck, sömn- eller viktproblem, utbrändhet lurar runt hörnet. Hälsa och livskvalitet blir lidande.

Vi låter stressande känslor av oro, irritation, ´sorg, avundsjuka, misstänksamhet, rädsla fortsätta att stressa systemet, utan hänsyn till vad de här ”negativa” känslorna gör för vårt välbefinnande. Av olika anledningar tar vi inte tag i dem när de är små  (det är väl inte så farligt!) – utan låter dem växa sig allt större tills det verkar omöjligt att få till en förändring, och skadan är skedd.

EFT Tapping är ett suveränt verktyg för att hantera den stress livet erbjuder.

Daglig stresscheck med EFT

Varför inte följa Pat Carringtons förslag om en  ”Daily Stress Check” för att ta hand om vår fysiska och psykiska hälsa på bästa sätt? (Pat var en pionjär inom EFT Tapping, som tyvärr gick bort nyligen.)

I krisläge eller för att förebygga?

Kanske tar du till tapping i krislägen, när stressen redan slagit till. När något jobbigt redan hänt. När du akut ska fatta ett viktigt beslut. Toppenbra att du gör det!

Men du kan också använda EFT för att förebygga. För att förbereda dig för en bra dag, eller för att varva ner på kvällen innan du ska sova.

Morgon eller kväll (eller vid något annat tillfälle) spelar inte så stor roll, men gör det till en regelbunden vana.

Daglig morgonrutin

Om du börjar dagen med att stressa, producerar kroppen stresshormoner som gör att du lättare stressar upp dig ännu mer under dagen. En god idé alltså att börja dagen så lugnt du kan, och med lite tapping.

Tidpunkt? Precis när du vaknat, eller i duschen, eller vid frukosten kan fungera bra. Välj att göra det i samband med något annat du alltid gör på morgonen, då är chansen störst att du fortsätter med din nya vana.

Så här går det till

Det hela är väldigt enkelt. Du tonar helt enkelt in på något som bekymrar dig för tillfället. Fråga dig själv: ”Vad är det som just idag, just nu, skapar stress eller spänning i mig? Är det något jag oroar mig för?”

Sedan graderar du hur laddat det känns, på en skala från 1-10, och knackar på det som dyker upp, tills intensiteten lagt sig.

Det kan handla om nästan vad som helst – något som inte går enligt planerna, någon fysisk åkomma, en deadline … Vad det nu än är som bekymrar dig så kan du knacka på det, på ditt eget sätt, tills intensiteten lagt sig.

Kan du Klassisk EFT skapar du en startfras som sammanfattar problemet, och sedan knackar du. Eller använder Pat Carringtons modell.

Några exempel

Antag att något du planerat inte blev riktigt som du tänkt:

Trots att det hela inte gått riktigt som jag tänkt, väljer jag att vara tacksam över/känna mig nöjd med det som går bra i mitt liv.

Eller om du stör dig på en person eller situation:

Även om den här personen/situationen stör mig, väljer jag hantera situationen på ett bra sätt.

Eller om du inte mår hundra:

Fast jag inte mår hundra just nu, väljer jag att lita på att gå över/gå och få professionell hjälp.

Knacka och se vad som händer. Kanske dyker det upp nya aspekter. Om du har tid kan du ta hand om dem på en gång, eller så skriver du ner dem och kommer tillbaka senare.

Lägg grunden till en bra dag – rent allmänt

Om du inte är medveten om någon speciell utmaning kan du knacka rent allmänt för att lägga grunden för en bra dag:

Även om jag inte har en aning om vad den här dagen kommer att föra med sig, väljer jag att vara lugn och trygg vad som än händer.

Trots att jag inte alls vet vad som kommer att hända idag, väljer att jag använda EFT när jag behöver det/när jag börjar känna mig stressad.

Till sist…

Ja, det här var bara några förslag. Formulera dig så det känns bra för dig. Och självklart kan du knacka även innan du går och lägger dig – om det är något du behöver släppa taget om innan du förbereder dig för en god natts sömn.

PS: Behandla dig själv med värme och omtanke när du knackar. Om dina utmaningar är av allvarligare art kanske du behöver be om hjälp.