7 anledningar att lära sig EFT

 

 

 

 

Knackmetoden EFT, eller tapping, sägs vara världens snabbast växande självhjälpsmetod. Vad är som gör att den blivit så populär? Både som ett sätt att ta hand om sitt eget välbefinnande – och som ett komplement till traditionell samtalsterapi.

1. Tagga ner på direkten

Ingen vet exakt hur det går till, men de allra flesta upplever att de slappnar av i både kropp och sinne efter bara en kort stunds knackande. Själv skulle jag vilja påstå att EFT är den ultimata stresshanteringsmetoden. Du blir lugn i stunden – men du kan också komma åt problemets kärna, det vill säga de tankemönster och erfarenheter som gör att du stressar eller upplever en situation som stressande. Med tanke på att bortåt 85 % av alla sjukdomar på ett eller annat sätt är stressrelaterade, är det en god investering i hälsa och välbefinnande att lära sig EFT.

2. Alltid till hands

Till skillnad från massage, meditation, yoga, QiGong – som alla är fantastiska sätt att släppa spänningar och bygga upp sitt inre lugn på sikt – kan det vara bra att ha något att ta till i stunden, precis när du behöver det. Just då du känner dig arg eller överväldigad av starka känslor. Precis innan ett möte där du behöver vara samlad och fokuserad. När du har värk eller inte kan sova… Tycker du det känns pinsamt att knacka då andra ser dig kan du göra som en av mina elever i skolan: hon smet in på toaletten och knackade några minuter innan provet i matte som hon var jättenervös för. Sedan gick hon in och skrev MVG.

3. Funkar på det mesta

Listan på när EFT ger lindring är låååång. Stress, oro, smärta, ångest, talängslan, flygrädsla, viktnedgång, fobier, allergier, orolig mage, jobbiga upplevelser man vill lägga bakom sig, dålig självkänsla, depression, sömnlöshet… Och mycket, mycket, MYCKET mer. Allt som har en känslomässig komponent går att bearbeta med EFT.

4. Snabba och bestående resultat

Flera studier – plus massor med klinisk evidens – pekar på att när man väl grundligt bearbetat ett problem med EFT så blir resultatet bestående, i somliga fall mer bestående än med till exempel KBT. Man behandlar inte bara symptomen eller lär sig leva med dem – man undanröjer orsaken till symtomen.  Ofta är processen förvånansvärt snabb, men vi är alla olika, och vid viss problematik får man räkna att det tar både tid, envishet och hjälp av en erfaren EFT-terapeut.

5. Bortom orden

EFT handlar det inte bara om att prata och få en intellektuell förståelse av problemet. Även om orden är en del av processen får kropp och känslor får vara med på lika villkor som orden. Det är där hemligheten ligger. Problemen bearbetas på den nivå de hör hemma. Förståelsen får man ofta på köpet när den emotionella laddningen som hållit tankar och beteendemönster på plats minskar, eller löses upp helt. Man behöver inga krångliga teorier eller psykologiska förklaringar, det fungerar ändå.

6. Inga biverkningar 

Verkligen inga alls? Jo, det finns trots allt en liten risk med EFT. Man kan faktiskt bli beroende. Beroende av den där sköna känslan av lättnad och glädje som sprider sig efter en bra EFT-omgång. Beroende av att känna att man inte behöver ta på sig offerkoftan utan faktiskt har makt över sitt välbefinnande. Att veta att man har ett verktyg som kan hjälpa en när livet slår till, är guld värt.

7. De’ ska va’ gôtt å leva…

Slutligen – den viktigaste anledningen till att använda EFT:

EFT gör livet enklare och mer värt att leva. Ibland pratar man om att man med EFT ”knackar bort” jobbiga känslor och tankar. Själv ser jag det mer som att EFT hjälper en att möta det som är och det som har varit, och att hitta hem till den man innerst är. Bortom smärta och onödiga rädslor, eller invanda beteenden som kanske funkade bra en gång i tiden men nu kan ersättas av något annat och mer livsbejakande.

Att lära sig knacka är en gåva både till dig själv – och till andra.

 


 

EFT Scandinavia utbildar och certifierar enligt internationella branschorganisationen EFT Internationals riktlinjer.

Här hittar du datum och mer info om nästa omgång av kombokursen EFT 1&2.