Lätta på vikten – intervju med Ulrika Bein Fahlander

AAEAAQAAAAAAAAOPAAAAJDVlMjM0NjhiLTUzMzQtNGMzMi1iYzE4LTE0MThjMzIzMjI4Mg

I det här inlägget berättar Ulrika Bein Fahlander, Cert. EFT terapeut på Cambium i Stockholm, om hur hon kom i kontakt med EFT och vad det betytt för henne personligen. Ulrikas specialområde är att hjälpa och stötta människor att nå och behålla sin idealvikt.

Att gå ner i vikt handlar om så mycket mer än kalorier och motion. Mat är en fråga om kärlek och överlevnad. Så här förklarar Ulrika det:

Det handlar om känslor

”Anledningen till att traditionella viktminskningsmetoder sällan fungerar är att de fokuserar på symtomen och inte på den egentliga orsaken till övervikten. Det handlar alltså inte om att du har dålig karaktär, svag vilja eller är odiciplinerad, utan det handlar om känslor. Det som driver oss att äta fel är våra känslor. Ofta är maten en slags tröst där vi försöker döva det jobbiga inom oss. Det kan handla om stress, övergivenhet, hopplöshet, ensamhet, oro, skuld, saknad, sorg, ilska… Det kan också vara att vi omedvetet försöker återskapa en positiv känsla som är förknippad med viss mat… Det är en kraft som är starkare än vilja och sunt förnuft.

EFT går på djupet

Med EFT tar vi hand om orsakerna till övervikten och befriar dig från känslorna som driver dig till att äta fel. När vi tagit bort kopplingen mat – känsla kommer du mer och mer dras till mat som är bra för dig. Du blir inte sugen på sötsaker hela tiden och det blir lättare att göra val som främjar din hälsa utan en känsla av tvång och diciplin. Du behöver alltså inte räkna kalorier, kolla BMI, äta soppor, dricka pulver, ta piller, läkemedel eller förbjuda dig att äta vissa saker som kräver en järnvilja som du inte orkar hålla i längden.”

Lyssna (ca 22 min)

 

Läs mer

Läs mer på eft-behandling-stockholm.se och latta-pa-vikten.se