Om självmedkänsla – intervju med Anette Eriksson

Anette2

Anette Eriksson är vägledaren som hjälper sina klienter att bli ”sin egen bästa vän”. Hon är också mindfulnessinstruktör och leder grupper i Mindful Eating.

I det här samtalet funderar Anette och Iréne över begreppet självmedkänsla. Vad är det och varför är det så viktigt för oss? Och vad är det för skillnad mellan att vara snäll mot sig själv och snäll med sig själv?

På Anettes hemsida www.aneri.se kan du ladda ner hennes Mini-SPA för själen, en kort meditation som tränar upp din förmåga att ge vänlighet, närvaro och omtanke till dig själv.

I Irénes Sömnverkstad är självmedkänsla ett viktigt verktyg. Ta en snabbtitt på webbkursen som lanseras inom kort.

På sjukhuset

2013-03-20 08.27.41

2012 diagnosticerades jag med bröstcancer. Här kommer ett utdrag ur min bok Trots att jag har cancer – om att må så bra som möjligt i ett utsatt läge med hjälp av EFT och mindfulness, där jag berättar om hur jag samma dag som jag skulle opereras fick tillfälle att göra livet lite lättare för min sänggranne som nyss fått oroande besked.  (mer…)

Hitta hem

Foto 2017-03-03 19 28 13

Det har väl inte undgått någon att jag flyttat. Efter 40 år i Umeå har jag flyttat ner till Stockholm. Flyttat hem igen.

Det har varit goda år däruppe i norr. Jag har trivts. Familj, vänner, jobb. Inget att klaga på, fast jag gjort det ändå, precis på det där sättet man klagar när något ligger och skaver i själen. (mer…)

Glöggkalas med EFT – eller hur knackningarna räddade mig från ryggskott

ljus3

I advent brukar jag ha mitt traditionella glöggkalas. År 2008 blev det en tillställning som sent kommer att glömmas.

Vi satt där i vardagsrummet, 15 personer, i lugnt och trivsamt samspråk. Vi hade just avancerat från glögg med rosmarinrostade nötter till kaffe och kakor när plötsligt en av gästerna utbrast: Tyst, känner ni inte lukten? (mer…)

12 verksamma ingredienser i EFT – del 3

 vattendroppe

I den tredje och avslutande delen av 12 verksamma ingredienser i EFT tar vi upp ytterligare några faktorer som bidrar till EFTs effektivitet: pendling, ord och acceptans. Här kan du läsa del 1 som ger en förklaring till vad som händer i kropp och psyke när man knackar, och här del 2 som fokuserar på kommunikation och känslor.

(mer…)

12 verksamma ingredienser i EFT – del 2

vattendroppe

I del 1 av 12 verksamma ingredienser i EFT tittade vi närmare på vad som händer i kropp och knopp när man knackar. Här fortsätter vi på samma tema men fokuserar mer på känslor, kommunikation och trygghet, på vad som händer när man knackar tillsammans med en coach/terapeut. De här ingredienserna är i och för sig inte unika för EFT, men i kombination med knackningarna skapar de ett suveränt verktyg för genomgripande och bestående förändring. Läs del 1 här.

 

6. Interoception – att medvetet känna det man känner

På samma sätt som man kan ha ett läkande samtal med en annan människa, kan man ha ett läkande samtal med sin kropp och sina känslor.

(mer…)

12 verksamma ingredienser i EFT – del 1

vattendroppe

Man kan verkligen undra. Hur kan något så egendomligt som att banka på vissa punkter på överkroppen samtidigt som man pratar leda till så genomgripande förändringar? Traumatiska minnen bleknar bort, spända muskler slappnar av, socker- och tobakssug minskar, rädslor försvinner, självkänslan växer, man kan plötsligt göra det man aldrig trodde var möjligt…

Förut, när folk frågade mig om hur EFT fungerade, brukade jag svara: ”Det är ingen som riktigt vet. Men å andra sidan: hur många av oss vet egentligen hur elektricitet fungerar? Men hindrar det oss att trycka på strömbrytaren och tända lampan när vi behöver ljus?”

Det är fortfarande en bra metafor, men sedan dess har forskningen om knackandet tagit några steg framåt. I del 1 av 12 verksamma ingredienser i EFT ska jag ge några möjliga neurobiologiska förklaringar till vad som händer när vi knackar, och i del 2 och 3npå några andra, minst lika viktiga, ingredienser i en fullödig EFT-process. (mer…)

7 anledningar att lära sig EFT

Queen Anne000010403246Medium

Knackmetoden EFT, eller tapping, sägs vara världens snabbast växande självhjälpsmetod. Vad är som gör att den blivit så populär? Både som ett sätt att ta hand om sitt eget välbefinnande – och som ett komplement till traditionell samtalsterapi.

1. Tagga ner på direkten

Ingen vet exakt hur det går till, men de allra flesta upplever att de slappnar av i både kropp och sinne efter bara en kort stunds knackande. (mer…)

%d bloggare gillar detta: